Hvordan male krukker / potter:

Jeg har veldig god erfaring med å male krukker. Genialt for krukker som har blitt stygge eller som du ikke synes passer inn.

Mitt beste tips for å male krukker:
Det absolutt viktigste er å vaske krukken/ potten godt først, med vann, avfettende vaskemiddel og en skrubb. Og så må du velge en egnet maling. Mer om dette og mer lengre ned:

Takterrasse med mange krukker og planter, grønnmalte og svartmalte krukker sammen med umalte krukker

Hvilken potter kan males?

Jeg har god erfaring med å male stengods, kompositt (betong+plast), metall og andre faste krukker. Terrakotta er litt både og. De mest porøse terrakottakrukkene har jeg opplevd noe flassing på, mens de som er brent godt sitter malingen fint på. Jeg er noe mer skeptisk til å male krukker i plast, da bør det nok være en fast plast (som ikke beveger seg). De mykere plastkrukkene er jeg ganske sikker på at malingen vil flasse av.

Jeg får ofte spørsmål om man kan male glasserte krukker, og ja, det kan du. Men, da må du matte ned overflaten først, hvilket nok vil si at du må bruke fint pussepapir.

Potter/ krukker malt i tre ulike nyanser av lilla, sammen med en hagestol som er malt
Fra gamlehagen. Jeg kjøpte en rosa og en mørk lilla maling, og blandet ulike nyanser mellom. (Disse krukkene er nå malt grønne)

Hva skal man male potter med?

Krukker i stengods/ terrakotta og kompositter (blandinger) med dette og glassfiber/plast maler jeg med maling ment for mur eller betong. Om jeg skulle malt en krukke i metall så ville jeg valgt Bengalack. Jeg veit noen maler stengods (altså vanlige krukker) med Bengalack men det blir ulogisk for meg.

Krukke som er malt grønn, sammen med krukke i betong og kompositt. Heuchera i den grønnmalte potten
Ny grønnmalt sammen med umalte. Fargekode nederst.
Takterrassen to uker tidligere, med krukke som er malt rosa
Den samme krukken i en lys rosalilla. Akkurat like fint, bare annet utrykk

Hvordan forberede krukker for maling:

Det absolutt viktigste når du maler krukker er at du vasker de godt først, ellers fester ikke malingen. Så frem med skrubb, avfettende vaskemiddel (feks salmiakk eller kraftvask) og varmt vann! Og så skal krukken tørke godt før du maler.

Bør krukker males inni?

De første årene vasket og malte jeg krukken både innvendig og utvendig, det var det jeg ble rådet om i faghandelen. Begrunnelsen for det er at en da forsegler overflaten slik at fuktighet ikke trekker inn. Teorien er god den, men min erfaring er at det ikke gjorde noen forskjell, så nå har jeg sluttet å male inni. Jeg maler så langt ned på innsiden som blir synlig, og stopper der.

Krukke som er malt sort inni og som brukes som vannbad/ fuglebad
Men denne krukken ER faktisk malt inni, og kun inni! (med svart)

Hvordan male krukker og potter:

Det er bare å stryke på det, ikke noe å komplisere 🙂

Jeg liker å sette krukken på en boks slik at jeg kan male hele krukka i en vending. Da maler jeg først øverst og nederst på krukken, og så til slutt tar jeg strøkene på siden. Da har jeg maks kontroll med penselstrøk. Jeg er nøye med å dytte penselen inn i eventuelle hull i overflaten slik at disse får maling.

Dersom du ikke vil ha helt heldekkende maling så er det ofte nok med bare ett strøk, men dette vil avhenge av malingstype og hvordan du påfører, samt underlaget.

Potter som er malt
De to fremre krukkene er malt, de bak er umalt

Hvordan velge «rett» farge for din hage:

Jeg heier veldig på å ha en fargepalett for interiør, klær og hage. Farger du veit du liker over mange år, slik at det du kjøper/lager får langt liv. Så er det også viktig at du ser an fargebruken etter andre krukker du har, samt husvegg og andre farger i hagen, samt tenker over fargen på blomstene du ønsker å ha i krukkene.

Og du, slutt å tenke at alle krukker skal være like! Som du ser av mine bilder så blander jeg farger og former vilt, det gir et ledig og hyggelig utrykk 🙂

Krukker som er malt
Mikser gjerne malte og umalte. De gråsorte er i fargen de er kjøpt, mens alle de malte har fått samme lillafarge (Nordsjø Rich Lilac). Bare lilla ville blitt voldsomt ettersom fargen er så sterk, miksen + rosa blomster oppi gir snillere/mykere utrykk.
Krukker i ulike farger og fasonger. Til venstre en glassert krukke, til høyre blant annet to som er malt grønne for å matche den glasserte krukken
Prikkekrukken til venstre med sin symfoni av grønne nyanser, og to av de grønnmalte til høyre.

De grønnmalte krukkene:

Forrige uke fikk jeg hjelp av min niese Heidi med å få malt krukker. Denne gangen ønsket jeg å male grønt. Jeg ønsket en farge (ikke grå/svart), og noe som var rolig og kledde alle de andre krukkene og hagerommene. Målet ble å finne en grønnfarge som kledde/matchet den store fine grønne prikkekrukken.

Maling for å male krukker/ potter
S7020-G70Y og S7020-G. (Malingstype Flugger Facade betong, obs, den riper lett frem til den er herdet)

Jeg (det vil si Heidi) endte med å male med to farger, som ble malt vått-i-vått slik at det ble fargespill i krukkene. Fargekodene er: S7020-G og S7020-G70Y, takk til Åse på Flugger Majorstua som hjalp oss finne farge! Den første er rent grønn, men fremstår som litt blågrønn, den andre er skikkelig gusjegrønn. Men sammen ble de dynamitt! I skygge og motlys ser de nesten svarte ut, når sola skinner på de blir de skikkelig grønne.

Heidi maler, først øverst og nederst, så sidene i lange drag vått-i-vått med de to malingsfargene slik at det blir jevnt ujevnt. (Anbefaler egentlig å tømme krukken først, men busken satt for godt fast, hehe….)
Malt krukke i hagen

Ble du inspirert?

Har du noen krukker du ikke liker lengre så er maling en genial måte å få hagen til å synge på. Velg deg en farge som stikker seg ut som solist, eller som smyger seg beskjedent inn i koret. Lek og ha det gøy, og del gjerne resultatet med meg!

Anne med malt potte
Gammelt bilde av meg og malt krukke 😀
Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

2 KOMMENTARER

  1. Hei,

    Den sjokkrosa hagestolen, har du malt den selv? Og har du isåfall fargenavn/fargekoden ennå?

    På forhånd takk for svar, og for inspirasjon!

  2. Flott – og veldig bra info :). Jeg er nybegynner og skal male ett fuglebad jeg har stöpt. Tenker akrylmaling……må ha noe som ikke skader fuglene:) Har du noen tips ?

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her