Trær og busker som blomstrer tidlig vår

tokyokirsebær

Blomstrende trær og busker har evnen til å transformere et nabolag. Snakk om mye glede ut av lite innsats! Her er noen du kan vurdere for din hage.

Alle bilder er tatt i Oslo denne uken. Her er vår! Sånn sammeligningsmessig så springer alt dette ut før eller samtidig med bjørka.

Magnolia:

Magnolia, stjernemagonlia Magnolia stellata. Slottsparken

Magnolia imponerer alltid 🙂 Nå er de første sprunget ut her i Oslo, og det er bare å glede seg til fortsettelsen. Les om magnolia her. Der står er det dessuten en oversikt over de mest herdige magnoliaene

Magonlia, Slottsparken

Forresten: JA, når noe blomstrer så tidlig så vil det kunne bli frostskader. Spesielt på magnolia som har store kronblader. Det må du rett og slett finne deg i, eller velge noe som blomstrer senere. Det er meningsløst å bruke negativ energi på noe som er helt normalt.

Jeg jobbet litt med å velge utsnitt med lite frostsskader, angrer på det nå, for dere bør jo se at det er normalt…

Magonolia, Slottsparken
Magnolia, privathage Fagerborg

Forsythia:

Gullbusk, både høy og lav, Slottsparken

Gullbusk er gledesspredende gul! Det finnes en par ulike arter og hybrider og navnsorter av forsythia. Jeg tror forskjellen primært ligger i høyde og vokseform.

Gullbusk er veldig grei å ha med å gjøre, ikke kravstor og tar beskjæring godt. Herdighet avhenger litt på hybrid, fra H3 til H5 (de «vanlige» er mest herdige).

Ribes sanguineum

Blodrips, Slottsparken

Blodrips. Mange har et litt ambivalent forhold til blodrips. Den er vakker og villig, men den kan lukte, og ikke alle liker duften den avgir. Men en ting er sikkert, humlene eeeelsker den!

Les om blodrips her, der ser du også bilder av den mer vanlige mørkere sorten. Herdighet H4, kanskje mer.

Prunus:

Privathage, Fagerborg
Ved universitetsbiblioteket

Det finnes veldig mange arter innen kirsebærslekta, prunus. Noen dyrker vi for bærenes del, andre mest for pryd. Ofte kalles de som primært dyrkes for blomstenes del for prydkirsebær, noen av de kalles også japankirsebær, eller japanske prydkirsebærtrær, sånn for å få med alt.

Også ved Universitetsbiblioteket

Jeg er helt sjanseløs på å gjette hva de ulike prunusene jeg møter gatelangs heter , men det som er nyttig å vite er at enkelte av de hvitblomstrede kan være veldig herdige, helt opp til H8. Jeg veit at noen av de vanlige rosa prydkirsebærene ligger rundt H4. Og andre er herdige mellom der, eller mindre herdige.

Ved Universsitetsbiblioteket

De ulike artene vil også kunne vokse til ulike størrelser, så sjekk opp litt før du kjøper så du får en som vil trives hos deg.

Små og hvite, trolig av de veldig herdige. Fagerborg
Prunus yedoensis, Tokyokirsebær på Carl Berners plass. Disse var det unikt mye humler og bier i!
Tokyokirsebær, Prunus yedoensis, på Carl Berners plass

Har DU noen vårblomstrende favoritter?

Hei og velkommen til Moseplassen! Her deler jeg, Anne Holter-Hovind, hagetips, inspirasjon og ikke minst hageglede. Bli med meg ut i hager og balkonger, og fyll hverdagen med sprudlende opplevelser :) Følg meg gjerne på Instagram for jevne hagedrypp.

7 KOMMENTARER

 1. Hei
  Har en ledig plass i haven til en blomstrende busk/tre. Tenkte å plante et tre som vi ser hver vår ved innkjøring til Fredrikstad i en fantastisk blomsterprakt. Det er en rosehagtorn men jeg har dessverre fått problemer med å få tak i et sånt tre. Vet du hvorfor? Er det plaget av sykdom?
  Mvh
  Stein Løvoll

  • Jeg tror det var en sykdom på rosehagtorn som gjorde at den forsvant fra markedet en stund. Men den skal være lov å selge igjen nå.

 2. Noe nytt om hva slags tre på Carl Berners plass? Har du tidligere laget noe på hvordan man stammer opp busker?

  • Hei, takk for spørsmålet! Jeg har glemt å oppdatere teksten, det viser seg at de jeg har fottografert på Carl Berner er: Prunus yedoensis, Tokyokirsebær (det er også andre trær der)

 3. Jeg har en japansk hengeprydbusk på veranda. Hvordan tar jeg godt vare på den? Ett eller annet spiser på den og bladene blir brun i kantene. Hjelp

LEGG IGJEN ET SVAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her